v. 27

Japp, sista veckan i den andra delen av graviditeten sägs det!
Kanske ska ge en uppdatering av magen också!


Så ser kulan ut numera, nytagen idag faktiskt!
Och nej, ingen början till bristningar på första bilden, bara en massa märken efter tröjan, efter att ha legat och halvsäckat på kökssoffan! =) Personligen tycker jag nog att det mest står stilla nu i växandet, känns som det inte hänt sådär supermycket nu på ett tag men jag gissar att man ska njuta medans den är behändig!

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Jag har konstaterat att vara gravid känns ungefär som att vara sådär vansinnigt mätt efter att ha käkat på nån strålande restaurang så det står ut genom öronen, fast man känner så ganska precis hela tiden!
I förrgår skulle jag och Mattias köpa varsinn hamburgare istället för att laga middag, jättesugen och hungrig var jag, två tuggor senare så var jag proppmätt.

I helgen har vi haft lite besök från Hassela!

Inte fullt hela, men några Tre Ögon i Bäcken-medlemmar hamnade spelandes i vårt kök, det uppskattades =)
Chico vart alldeles lyrisk när vi kom hem till detta efter en tur i stallet, var nog bra sugen att prova näsflöjten han också!

Idag har vi en riktig segdag och det är så skönt!! Så mysigt att Mattias är ledig idag så man får vara hemma samtidigt utan en massa måsten! Imorse for vi och släppte ut hästarna tidigt sedan hem för brakfrukost. Efter det har vi legat i sängen och kikat på film tills vi somnade, lovely! När vi väl vaknade för någon timma sen igen (och nej syrran, du kan inte kontra med detta efter att jag gnällde på dig häromdan eftersom jag faktiskt klev upp imorse och gjorde någon nytta ;) ) så tog vi en promenad till nya lägenheten för att kika lite med Chico!
Altanen är ju onekligen större än vi mindes och den syns nu tydligt när all snö äntligen börjar smälta, dessutom höll målarna på för fullt i hela lägenheten, skönt att se att det är pågång!
Insåg just att det nu är exakt en månad kvar till flytt, helgen 23-25:e April blir det nämligen av!

Nu är vi hemma igen och jag är hungrig, det blir strålande middag idag i form av blodpudding och bacon, sen mot kvällen blir det en promenad med Anna-Lena, det var alldeles för länge sedan!
Funderar för övrigt på att åka till ett stycke Tessan imorgonkväll och hälsa på!

Ta hand om er vänner!

Ingen dans på rosor..

.. Att vara gravid alla gånger!

Och ändå gnäller man fast det finns de som har det så mycket jobbigare än just mig!
För min del är det mest min lilla hjärna som spökar, mår riktigt skitdåligt mestadels och har svårt att bli sådär riktigt jenny-glad sedan några veckor tillbaka. Hoppas innerligt att detta är en övergångsfas som snart ebbar ut, för det är inte ett dugg skoj att vara gravid när allt känns såhär. Så blir man ändå lite mer deppig när man inser att jag har ju en jättebra graviditet så jag borde ju vara världens tacksammaste och gladaste!
Har ju inga större problem med kroppen förrutom att ryggen börjar kännas av, men främst efter en hård städ/stalldag vilket inte är speciellt konstigt!
Inte blir man mindre depp när man pluggar psykologi för fullt, men det är kanske den bästa terapin som finns egentligen? =) Funderar starkt på att läsa KBTkursen nästa år också, för hur det än är så är jag väldigt intresserad av psykologi, ironiskt nog!

Men det är tur det finns ljus i mörkret!
Igår var egentligen en jättebra dag som började med att min käre bror väckte mig vid niotiden (ni som känner honom ser ironin i detta och bör nu häpnas litegrann!) för att fråga om han fick bjuda mig på frukost på järnvägskondis! Inte sjutton är man bangen på det och inom en kvart så satt jag och njöt av hotellfrukost på konditoriet! =) Vid halv elva kom Sofie på besök och vi for till stallet och hade en jättehärlig ridtur i det helt underbara vädret!! Red bort till en grusplan som plogats hela vintern för att användas som parkering vid skidtävlingarna, den är gigantisk och superbra! Både Rocken och Villa gick helt klockrent, dom var nog också hemskt nöjda över solen!

Mattias kom sedan hem med en liten överraskning till mig!
Han känner ju sin sötsugna gravida flickvän bra vid dehär laget så han hade tagit med sig bakelser från jobbet!!

Det är inte helt fel att han jobbar på café/restaurang, han kom även hem med middag från jobbet, det gillades lika skarpt det! =)

Nä, rycka upp sig var det och ta tag i saker och ting! Tentan gör sig inte själv på fredag och hästarna behöver lunchas, lika bra att åka till stallet nu när solen försöker titta fram lite försiktigt!

Ta hand om er!




v. 26

Några dagar sent dock!.. 95 dagar kvar?! Det låter ju så lite!?



Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.


Nu börjar även den lill* där inne få en lite bättre dygnsrytm kan jag tycka!
Sover ofta numera på kvällen och lever rövare istället hela dagarna, det känns helt okej!
Nu syns det tydligt utanpå magen när den bufflar på där inne och sparkar sin pappa så fort h*n får tillfälle! =)

Ännu en studie-session med brudarna avklarad idag! Det är inte jättejobbigt att plugga när Lena bjuder på utsökt lunch, jättetack till dig Lena! =) Idag har vi haft intervallpluggning mellan 11-16, det är ju fasiken 5 timmar det mina vänner, så länge skulle jag aldrig tänka plugg i ett sträck om jag satte mig hemma vid köksbordet!
Mycket tacksam för min fina studiegrupp!

Det blir ett kort inlägg, dags att åka till stallet och plocka in djuren, chico behöver nog lite stall-luft han också!
Ta hand om er kära vänner!



100 dagar kvar!!

Hur overkligt känns inte det!?!

Jo, nu visar mätaren här till vänster ----------------------------------------------------------->
att jag har 100 dagar kvar till beräknad förlossning!
Galet, imorgon är det tvåsiffrigt sen går det bara utför =)

Har suttit och pluggat med studiegruppen idag, vi har tenta nästa fredag och det är en hel drös med tok som ska läras in i våra stackar skallar! Att gå rehabiliteringsvetenskap är verkligen att lära sig lite, om allt.
En juridikstudent skulle kunna en del av vår tenta, en sjuksöterskestudent skulle kunna en del av vår tenta, en uska inom vilken inriktning som helst skulle kunna en del av vår tenta, en sjukgymnast skulle kunna en del av vår tenta, en polis skulle kunna en del av vår tenta, en psykologstudent skulle kunna en del vår tenta.. Då förstår ni hur enormt mycket ämnen vi just nu rubbar.
Det är allt från latinska namn på vår anatomi till sveriges rikes sekretesslag, förlåt, jag menar offentlighets- och sekretesslagen, den är ju nämligen nyskriven från och med juli iår! Så numera heter den OSL 2009:400, ifall det skulle intressera någon!

Men det är ruskigt lätt att helt snöa in på dehär kan jag lova, men skrik till, den som vill förhöra mig på nociceptiv smärta, personlighetsstörningar, HSL, LRV, Agorafobi, Hypertoni, ja.. näe, jag orkar inte mer idag!!
Men måste säga att vi har varit ruskigt kreativa som suttit mellan 10-14.30 och plöjt!

Nu ska jag ta ut hunden på en välbehövlig promenad, han vill nog det!

Ta hand om er mina vänner!


Uppdatering!

Pregnancy%20ticker
Make a pregnancy ticker

v. 25, kalasande och bebissaker!

Nu har vi varit och lyssnat på lilla hjärtat också, bokstavligt talat! =)
I Fredags var det nämligen dags för vårt andra besök hos vår barnmorska och hjärtljuden slog så fint så fint, 144slag/minuten! Den lill* sparkade på micken flera gånger så barnmorskan konstaterade att den där inne nog inte tyckte om henne så mycket! =)

Efter vårt besök på vc så blev det staden, en snabb visit in på mattias jobb och sedan ett handlings-besök på willys!
Jag fyllde ju som ni vet år i tisdags och dagen till ära vankades kalasande!


Kakor i massor, supergod smörgåstårta och smarrig gräddtårta!
Kan faktiskt stoltsera med 8 sorters kakor, med hjälp av min svägerska Kattis blev det en hel drös =)



Mamma och mattias var ju som jag skrivit tidigare på barnens hus på rea! Här har vi lite utav det dom kom hem med!

Ja just ja! v. 25 var det ja!

Stjäl en bild som Kattis tog på mig under kalasandet!

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Du är på dag 177 av 280. (63,2%).
Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 1 full dag (v25+1).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 25 jun 2010
Du har 103 dagar kvar till beräknad förlossning.

Näe, nu ska jag dundra ner i soffan och mysa litegrann!
Ta hand om er!


24 år, när hände det!?

Jösses.. var jag inte nyss 15 år?

Här sitter man nu, fyllda 24 år och väntar sitt första barn med häst, hund, katt, körkort och bil med en galet bra sambo och snart en jättemysig lägenhet. Näe, jag är nog inte 15 år längre!

Dagen har iallafall varit en bra födelsedag!

Vaknade dock försent, skulle vara på skolan 8.15 men vaknade 7.35 då jag tydligen stängt av alarmet fast jag var så säker på att jag ändrat det? Hmm..?
Bra att jag fick ett grattis-sms av Anna-Lena, det gjorde susen! =) Upp och ut på en blixtpromenad med hunden, kastade i mig en tallrik fil och gjorde mig iordning för skolan. Var på skolan exakt 8.15 faktiskt!
Hade bara en föreläsning idag med vår arbetsterapeut Yvonne som berättade om yrket och allt vad det för med sig, ganska intressant faktiskt! Sedan blev det bilen hem för att hitta mamma på parkeringen som kom med lunch, blommor och choklad samt ett kuvert från min gulliga pappa! "jag var ju inte med på birsta så här får du en present från mig, köp något roligt" Och jag fick minsann inte använda den till vad som helst utan det skulle bli nåt roligt för den!
Mötte Mattias på Ica för att handla födelsedagsmiddag! Det blev lövbiff fyllda med creme bonjour och fetaost, svampsås och strips med hemmagjorda vitlöksbröd och lite avokado! MUMS!!
Under tiden mattias kockade hemma for jag till stalllet och gjorde klart där, väl hemma var det nästan bara till att sätta sig och äta!
Efter middag så for vi in på bio och såg Alice i underlandet, så pappa; där blev det lite nöje för din present! =)

En jättemysig dag som troligen får sig en andra omgång på fredag då det blir kalasfikande här hemma, jag har nog snart bjudit in halva stan så vi får hoppas att fikat räcker till! =)

Ta hand om er och tack alla ni som grattat mig idag!!
Kramar

Uuuurrk...!

Helt galet, spydde som en gnu inatt och nu mår man prima liv!
Märkligt dehär med graviditeter måste jag säga!
Hittills har jag varit helt befriad från att måsta hänga över toalettstolen men inatt sprack den fina fina bubblan åt skogen, helt och hållet! Ännu mera galet var det väl att jag låg på kökssoffan efter att jag och Mattias ätit lite kvällsfika och mådde helt okej till att tvärvända och inom en halvtimma var det bara till att göra entre på toaletten.
Näe, spy är verkligen nåt jag hemskt gärna slipper men man är ju såklart glad att det inte vankas kräksjuka!

Nu har pappa och jag varit med min lilla passat på bilbesiktningen vilket resulterade i 3st 2or och ombesiktning.
1. Ljuddämpare måste bytas
2. Handbromsen måste sträckas
3. Lyset på registreringsskylten lyste inte.

Den sistnämnda hade jag aldrig fått en tvåa på om det inte var för att jag fick dom två första så det kändes ju ytterst onödigt! Nu får jag hoppas att vår vän Albin som är bilmek kan tänka sig att förbarma sig över den vita faran så får vi se vart åt det bär iväg, onödiga pengar, det måste jag helt klart säga. Nu när man äntligen hade börjat komma på rätt köl så måste man än en gång låna pengar vilket känns rent ut sagt förjävligt.

Dags att få i sig nåt i magen och åka till stallet, har ju blivit lovad ridhjälp idag så jag slipper själv! Mycket tacksamt, tack snälla Emelie =)

Ta hand om er!

v. 24!

  • Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 25-Jun-2010 (Kräftans tecken)
  • Du är gravid i vecka 24+0 (läs mer).
  • Bebisen väger c:a 707 gram. *
  • Bebisen är c:a 21.9 cm från hjässa till fot. *
  • Du har klarat av 60% av graviditeten.
  • Du har 111 dagar till förlossningen.
  • Din första trimester varar från 18-Sep-2009 till 16-Dec-2009
  • Din andra trimester varar från 17-Dec-2009 till 16-Mar-2010
  • Din tredje trimester varar från 17-Mar-2010 till 25-Jun-2010
Bebisen

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.


Du

Din ökande vikt kan påfresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.

_________________________________________________________________________________________

Ja, nu är man alltså redan i vecka 24 och det är ju ganska galet!
Kan inte alls förstå att det är ungefär 16 veckor kvar nu tills h*n är här!!!

Mattias och mamma var på barnens hus igår på babyrean medans jag var på körrep!
Dom kom hem med en jättegullig säng/skötbordsmobil, babyvakt, sockor, mössa, muggar, bärsele och säkert något mer som jag nu har glömt bort! =)
Bilder kommer senare, det lovas!

 

Idag har mamma och jag bakat för övrigt, det blev vaniljbullar, kanelbullar, morotskaka, cookies och kockostoppar (coccostoppar?) Måste säga att vi har varit riktigt duktiga =)
Men nu är iallafall fikabordet kirrat för kalas nästa vecka, skönt!

 

Imorgon ska bilen besiktas och det ser jag inte fram emot ett endaste dugg... vill inte alls måsta åka och laga den för en massa pengar jag inte alls äger som just precis nu skulle bli ett enormt hårt slag i magen, men peppar, peppar, jag har med mig min alldeles jättesnälla pappa som tänkt tanka skrället åt mig, plus att vi ska på biltema och köpa nya vindrutetorkare.

 

Har också varit in på vc och lämnat urinprov idag, fast att jag ska till min bm nästa fredag men jag är lite lur på om det är ett stycke krypande urinvägsinfektion pågång så min bm tyckte att det var lika bra att komma in och lämna prov. Nu får jag iof inte svar på det förrän på måndag så jag vet inte hur många ggr hon påpekade att "får du feber eller ont, då är det du som åker in på akuten!!" Och ja.. jag lovar det!

 

I förrgår när jag red så fick jag så ont i magen att jag låg dubbelvikt på stackars Rocken istället för att kunna trava, kändes väl sådär lagom bra och desto sämre om det är nu så att jag nåt gränsen i form utav rid-väg vad jag kan och borde för framtiden. Jag har ju ingen groteskt stor mage så jag behöver långt ifrån sluta rida på grund av det men helt klart får man ju lugna ner sig om det gör ont och den lill* säger ifrån.
Det är onekligen väldigt ovant att inte bara tänka på sigsjälv nu längre, hade det varit bara mig det handlade om hade jag nog inte tänkt många sekunder över det och kört på som vanligt men man får onekligen lite mer perspektiv på saker och ting nu! Det som är bra är ju iallafall att jag numera äger en vagn så jag får helt enkelt ta och köra Rocken om det är så att det inte längre går att rida honom!

 

Tur är det också att jag har väldigt snälla människor i min omgivning som lovat hjälpa mig med honom om det är så att jag inte orkar, och det är jag så tacksam för!

 

Näe, nu ska jag kika på TV med mamma och pappa innan jag far hem för kvällen, katten har i värsta fall raserat hela lägenheten nu på grund av tristess då hon varit hemma ensam nästan hela dan!

Ta hand om er!

J

 

 


Det händer grejer, mest hela tiden faktiskt!

Till exempel fick jag mina första riktiga sammandragningar igår när jag satt och surrade med mina gravida vänner i olika forum, passande nog! =)
Som jag skrev där så var jag och mamma i Svartviks kyrka i söndags och lyssnade på pappa när han spelade på en mässa. Varje gång en låt spelades sparkades det där inne så pass att mina händer studsade omkring på magen men så fort prästen pratade eller läste en vers så var det helt stilla.
Det är ju bra att jag har en bebis inne i magen som redan är van vid pappas sax-brölande också ;)
Näe, denhär lill* personen kommer inte ha något problem med vare sig saxofoner som dundrar lös eller gnäll/skrikande hundar, han/hon är redan van gissar jag!



Mamma och jag var ju som sagt på Birsta i fredags och med oss hem fick vi bland annat babyboxen, längst till vänster i bild, i den fanns det som synes i kartong, en stor blöjhink, lite blöjor, amningsskydd, en napp, hygienatriklar och en hel drös med massa reklamerbjudanden och inbjudan till diverse bokklubbar!
Mamma köpte också det mysiga badlakanet och lite kläder till den lill*.



Lite magbilder så ni blir nöjda! De första två är i v. 22 och den sista är i va. 23
En avslutande bild på chico som inte alls vill gosa med sin matte men det vill hon! =)

När jag for till stallet i lördags undrade jag om inte Mattias kunde ordna lite frukost under tiden som senare blev brunch. När jag kom hem hade han dukat upp allt dehär!! Vilken karl jag har som hade stått och gjort apelsinjuice till mig som pratat om det så länge, att det vore så gott med färskpressad och det fick jag!

Än en gång; Världens bästa! =)

Näe, nu måste jag ta och äta nåt och sen åka till stallet! Det blir en ridtur med Lisa idag och sen ska jag nog hålla lektion för Carro och hennes Villa!
Ta hand om er gott folk!



RSS 2.0